Křesla, postele, sedací soupravy, noční stolky, botníky

Bez odsávání pilin to nejde

V tomto článku si představíme, nezbytnost, která nesmí chybět v žádné stolárně. Ano, správně, mnohé napadla pila, nicméně to úplně na mysli nemám. Článek bude totiž o odsávacích zařízeních prachu a pilin.

odsávací zařízení

Řezání a broušení dřeva

Vlivem jakékoliv práce se dřevem, speciálně během řezání nebo broušení vznikají třísky a prachové částice. Ty je nutné zachycovat a odvádět pryč. Způsobují totiž zhoršenou kvalitu pracoviště a mají neblahý vliv na správnou funkcí strojů, zařízení, a hlavně i plic stolaře. CO se týká větších kusů dřeva, ty lze odklidit lopatou a smetákem, u prachu je to výrazně složitější a musejí se odsávat. K tomu slouží speciální odsavače pilin. Existuje hned několik typů, lišících se velikostí třísek dřeva.

Průmyslové odsávání pilin

Nejedná-li se zrovna o malou dílničku někde v garáží, je vhodné instalovat průmyslové odsávání stoláren. To je realizováno pomocí:

  • jednopytlového odsavače pilin
  • vícepytlového odsávače pilin.

První ze zařízení je určeno pouze k jedné pile nebo fréze. Vícepytlové odsávací zařízení lze připojit k více zařízením najednou. Taková základní sestava vypadá následovně:

  • pásová bruska,
  • formátovací pila,
  • srovnávačka s protahem.

U výše uvedené konfigurace je zcela na místě volit odsávač pilin s vysokým výkonem. Nejčastěji se pro odsávání dřevěných pilin ze stolárny či různých dřevovýrobních závodů používají centrální odsávací systémy. Ty jsou totiž velmi efektivní jak v odsávání pilin, tak i škodlivého prachu.

odsávací zařízení

Kategorizace prachu

Není snad činnost, při které by nevznikal prach. Velikost prachu, který je už pro člověka škodlivý je asi 0,1 mg/m3. Abychom svedli prach odstranit, existují kategorie, které dělí vysavače a odsávací systémy podle toho, na jaký prach jsou určeny. Existují tři základní skupiny prašnosti.

  1. Třída L - nízké riziko pro běžný prach ve stavebnictví.
  2. Třída M - střední riziko, použití převážně na nebezpečný prach vznikající při broušení dřeva.
  3. Třída H - vysoké riziko nebezpečného prachu, například AZBEST. Další třídy vysavačů dle normy ATEX se rozlišují podle typu výbušnosti materiálu.